Ako a prečo vzniklo Písacie pero?

Na Slovensku je veľa vydavateľstiev, každý týždeň v nich vychádza niekoľko desiatok nových kníh. Je tu aj veľa kníhkupectiev, ktoré knihy predávajú a, našťastie, stále je aj veľa ľudí, ktorí knihy čítajú. Je veľa ľudí, ktorí milujú (čítať) knihy. Aj ja čítam, hoci nie toľko, koľko by som chcela. Mojím snom bolo vždy knihy nielen čítať, ale aj vydávať. Prečo?

Ak tiež patríte do skupiny milovníkov kníh, dáte mi za pravdu, že čítanie kníh nie je len o nejakom mechanickom sledovaní písmenok. Dokonca nie je iba o rozvíjaní fantázie, o učení sa a spoznávaní nových vecí.

Čítanie ako činnosť je aj akýsi obrad. Veď prečo existuje na internete toľko fotogalérií domácich knižníc, miest, kde ľudia radi čítajú? Aj vy sa iste radi pochválite tým, čo momentálne čítate. Čítanie vôbec nie je staromódne, naopak, je veľmi moderné (a dúfam, že dlho bude).

Tešíte sa z novej knihy – či už kúpenej alebo darovanej? Radi dýchate vônu kníh, obraciate ich stránky, prechádzate prstami po obálke a obradne prechádzate všetky titulné stránky a až potom sa zakusnete do prvej kapitoly ako do čerstvého jablka?

Čítanie je obrad, čítanie je zážitok, čítanie je chvíľka relaxu, keď ste síce sami, ale v skutočnosti ste napojení na celú históriu aj budúcnosť literatúry, celého sveta i seba samého. Verím tomu, že naša budúcnosť sa odvíja aj podľa toho, aké knihy čítame.

Odpoveď na otázku, prečo ma baví vydávať knihy, teda znie – pretože ma baví sprostredkovať čitateľovi knihy ten zážitok z čítania. Dokážem zmeniť pocit z toho, čo človek číta jazykovou a redakčnou úpravou textu, dokážem vylepšiť aj to, ako sa mu kniha číta. Od výberu formátu knihy, písma a rozloženia textu na stránke sú to rôzne dôležité najjemnejšie detaily, ktoré sú už pre čitateľa samozrejmé, no práve typograf ich vylaďuje tak, aby bolo čítanie prirodzené a pohodlné.

Písacie pero nie je nový projekt. Je nový iba značkou, ktorá mu prischla (v nadväznosti na Červené pero a Kreatívne pero). Inak má už dlhoročné korene. Keď sa teraz pozriem na svoje výtvory spred ôsmich rokov, keď som len začínala, musím sa pousmiať. Ale je fajn vidieť na sebe, že sa stále zlepšujem a pribúdajú mi nielen nové skúsenosti, ale aj potrebné sebavedomie.

Písacie pero bude stáť na troch pilieroch:

  • práca s textom – jazykové korektúry, redakčná práca
  • grafika – príprava obálky a dizajnu vnútra knihy
  • marketing – distribúcia a propagácia knihy medzi čitateľov

Ak chcete vydať knihu, prečítajte si o všetkých fázach vydania knihy a môžete si skúsiť vypočítať, koľko stojí vydanie knihy. Všetko, čo vás zaujíma a nenájdete to tu na webe, vysvetlím osobitne prostredníctvom e-mailu, na našej Facebookovej stránke, na Twitteri alebo osobne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *