Ako vydať knihu a nezblázniť sa z toho

Máte pocit, že vo vás drieme spisovateľ a premýšľate nad tým, ako písať nielen pre vlastné potešenie? Už vám niekedy napadla tá hriešna myšlienka, vydať si vlastnú knihu?

Sú rôzne dôvody, prečo vstať od počítača a ponúknuť svoje dielo na prečítanie aj niekomu inému, ako len manželke alebo kamarátovi. Môže ísť o túžbu vidieť svoju prácu konečne zhmotnenú, nielen ako blikajúci text na obrazovke. Takisto je to niečo, do čoho ste určite vložili veľa času a námahy, preto by bola škoda, ak by o vašom talente nikto nevedel.

Nepotrebujem predať, hlavne nech mi vyjde kniha

Existujú dve hlavné skupiny spisovateľov. Prví sú tí, ktorí chcú vydať svoju knihu z lásky k (svojej) literatúre. Túžia byť čítaní, možno aj známi, snívajú o tom, ako sa ich kniha dostane k mnohým čitateľom, ktorí budú potom vďačne očakávať ďalšie autorove kúsky.

Knihu vie napísať každý. Ale predať ju vie málokto…

Romantická túžba stať sa známym spisovateľom môže slúžiť ako základ pre vašu vydavateľskú činnosť, ale pri jej realizácii už treba stáť nohami na zemi. Hoci napísanie knihy nestojí nič (ak nepočítate čas, ktorý ste nad tým strávili), premena wordového dokumentu z vášho počítača na hotovú vytlačenú alebo elektronickú knihu bude niečo stáť.

Vydanie knihy vo vydavateľstve

Prvá možnosť je napumpovať sa sebavedomím, odoslať vaše dielo do všetkých možných vydavateľstiev a čakať na pozitívnu odpoveď. V žiadnom prípade vás neodrádzam od toho, aby ste tak urobili – hoci sú šance (štatisticky) malé, možno budete mať šťastie a získate kontrakt s vydavateľstvom.

Výhody

  • nulové náklady na vydanie, všetko hradí vydavateľstvo, stačí podpísať zmluvu
  • žiadne starosti s tvorbou a distribúciou knihy

Nevýhody

  • vydavateľstvá sú rukopismi zahltené a 99 % odmietnu
  • na odpoveď z vydavateľstva môžete čakať aj mesiace, prípadne nepríde vôbec
  • nízky autorský honorár (cca 10 % z ceny predanej knihy)

Vydanie knihy vlastným nákladom

Druhá možnosť, vydať knihu vlastným nákladom (selfpublishing), sa zdá na prvý pohľad ako dobrodružstvo. Na začiatku nie je nič, len spomínaný wordový dokument, z ktorého sa má postupne stať hotové dielo – kniha. Ak ste sa už dostali do fázy, že o selfpublishingu uvažujete, určite ste už hľadali na internete, čo všetko na také vydanie knihy potrebujete. (Užitočná môže byť napríklad aj všeobecná časť o vydaní knihy na našom webe.)

Len málokto si dokáže knihu napísať aj komplet vydať sám – a byť si zároveň korektorom, editorom, grafikom, tlačiarom, distributérom aj marketérom. Rozumnejšie je spojiť sa s odborníkom, ktorý vám pomôže premeniť vašu predstavu na konkrétny výstup. Využiť môžete napríklad služby Písacieho pera. Dnes už existujú aj rôzne nástroje, ktoré vám pomôžu zvládnuť technické problémy vydania knihy. Osobný ľudský prístup je však v tejto oblasti užitočnejší. Vhod môže prísť aj konštruktívna kritika, predsa len názor vašich najbliších je skreslený a chtiac-nechtiac hodnotia vaše snaženie vždy o trochu lepšie ako neznámi čitatelia.

Výhody

  • sloboda vo všetkých aspektoch vydania – od dizajnu knihy cez cenu, formy distribúcie až po marketing
  • individuálny prístup
  • peniaze za predanú knihu idú priamo autorovi

Nevýhody

  • vysoké náklady
  • viac námahy s vydaním a distribúciou knihy (zabezpečiť si všetko potrebné sám alebo si na to niekoho najať)

Prajeme vám veľa šťastia pri vydaní vašej prvej knihy!

4 odpovede na „Ako vydať knihu a nezblázniť sa z toho“

  1. Dobrý deň nie som spisovateľ ale chcel by som napísať knihu o nezvyčajných veciach ktoré sú vôkol nás a ani otom netušíme budem vam vďačný keby ste mi stim pomohli .S pozdravom Badžo.

  2. Dobrý deň ja už som začal s písaním svojej scifi knihy. No práve to vydanie mi roby problém. Totiž kto by chcel vydať knihu 14 ročnému chlapcovi. K veľkým vydavateľstvám by sa mi dostavalo ťažko no všimol som si že vy ste zameraný na začiatočníkov. kniha síce ešte nie je dopísaná ale jej vydaním som sa začal pre istotu zaoberať skôr. za každú spätnú väzbu som vďačný. s pozdravom Svěchota.

    1. Zdravim Samuel, ono to ma svoj dovod, a nie je to len o nechceni. 14-rocny chlapec moze vela vela pisat, uverejnovat – ved na internete je moznosti kopec. Vydanie knihy je uz ale vazna vec, a ak to ma byt urobene dobre, treba do toho investovat stovky az tisicky eur. Odporucam precitat tento clanok – je sice urceny primarne rodicom, ale verim, ze v uvazovani pomoze aj tebe 🙂 https://www.publico.sk/pisanie/moje-dieta-pise-knihu-co-s-tym/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *